| Zanimivosti | Članki | Forum | Odgovori | Pišite nam | Za objavo | Povezave |

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

ILEGALNE ZNAMKE

Z mnogih koncev sveta skoraj redno poročajo o izdajah ilegalnih znamk ali tako imenovanih »pepelk«. Opozarjamo na take izdaje, ko zanje izvemo, vendar je to še daleč od dejanskega stanja izdaj. Od 1. januarja 2002 lahko vsak posameznik dobi informacijo o uradnih izdajah na spletni strani www.wnsstamps.ch, kjer se vzpostavlja register vseh uradnih izdaj na svetu. Spodaj pa prilagamo nekaj opozoril, ki jih v svet pošiljajo tudi posamezne oškodovane izdajateljice sicer uradnih izdaj.

Haiti sporoča, da se predvsem preko spletne trgovine pojavljajo znamke papeža Janeza Pavla II. (serija 5. znamk) in papeža Benedikta XVI. (6 znamk), poleg pa še blok s šestimi in dva bloka s po dvema znamkama, vse z imenom Republic of Haiti. Poštna uprava tega materiala ni izdala.

Slonokoščena obala obvešča, da se je na filatelističnem tržišču pojavila serija šestih znamk z motivi papeža Janeza Pavla II. In napisom COTE D'IVORE, ki niso uradna izdaja.

Demokratična republika Kongo obvešča, da niso izdajatelji znamk ob smrti papeža Janeza Pavla II., ki nosijo ime njihove države.

Poštna uprava Nigra obvešča, da se je pojavilo večje število znamk z imenom države Niger, ki jih ni izdala tamkajšnja poštna uprava in gre torej za ilegalne primerke. Znamke, ki jih izdaja njihova pošta lahko najdete na spletni strani WNS www.wnsstamps.ch.

Poštna uprava Nyanmarja opozarja, da v prodaji kroži večje število znamk z popularnimi motivi (formula 1, golf, avtomobili, šah, gobe, mačke, znamenite osebnosti, Bruce Lee) v malih polah s šestimi ali devetimi znamkami, ki nosijo ime Union of Nyanmar. Teh znamk ni izdala uradna pošta in so torej ilegalne.

Maroška poštna uprava opozarja, da se na svetovnem spletu še vedno prodajajo znamke z imeni Republique Sahraoui ali Sahara Occidental. Državne tvorbe pod tema imenoma ne obstajajo, zato so te znamke ilegalne.

Azarbejdžanska poštna uprava obvešča, da znamke z imeni Nagorno Karabakh in Mountainous Karabakh niso izdane s soglasjem državnih oblasti in so tako skladno z določili UPU ilegalne znamke, čeprav se uporabljajo za označevanje plačane poštnine na teritoriji, ki jo zasedajo okupacijske sile.


NAZAJ      DOMOV        NAPREJ