| Zanimivosti | Članki | Forum | Odgovori | Pišite nam | Za objavo | Povezave |

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

RAZSTAVNO OKNO

»Eno okno«, naslov specializirane filatelistične razstave v Kranju, je razstavni eksponat, ki obsega eno vitrino, kar pomeni 12 – 16 razstavnih listov, na katerih je povedana neka zaokrožena zgodba. Mednarodna filatelistična organizacija je ta tekmovalni razred uvedla poizkusno z namenom, da popestri razstavno dejavnost in privabi še več novih razstavljavcev.
V filatelističnih krogih se je ta poizkus v več kot desetih letih zelo dobro obnesel, v našem prostoru pa je to novost, ki se je v letu 2003 že uveljavila na nekaterih razstavah in še posebej na specializirani razstavi oktobra v Kranju.
Razstavni eksponat »eno okno« pokriva vse kategorije razstavljanja, ki so nam bile do sedaj poznane, vendar so v tem primeru združene v tematski in netematski razred. Tudi ocenjevanje se ne meri z dragocenimi kovinami (velika zlata, pozlačena, srebrna itd.) temveč z dragimi kamni v treh ocenah: smaragdna, rubinasta in diamantna.
Zanimanje za tovrstno razstavljanje je res veliko. Že uveljavljeni zbiralci so dobili možnost, da pokažejo eksponate tudi z ožjimi temami, za katere ni na voljo večje količine materiala in so tako ostajale neprikazane, oziroma so bile le privesek kaki drugi vsebini. Mlajši zbiralci pa so dobili možnost, da z zbranim gradivom dokaj kmalu javno nastopijo in s tem začnejo pridobivati izkušnje za kasnejše večje nastope. Izbira teme je v tem tekmovalnem razredu izredno pomembna, saj ne sme biti preširoka a tudi preozka ne. Čeprav nekdo na primer zbira ptice, bo denimo nastopil z eno vitrino samo z »ujedami«, kasneje pa, ko se mu bo zbirka povečala, bo lahko eksponat razširil na vse druge ptice in večje število vitrin.
Seveda je za sestavo eksponata potrebno pripraviti najprej dober načrt (saj je prostora malo), ki zagotavlja razvoj teme in njeno uravnoteženost. Še posebno je treba paziti na izbor materiala, ki naj bi bil v tem razredu v popolnosti povezan z nakazano zgodbo s svojim začetkom, osrednjim vsebinskim delom in poudarjenim zaključkom. Tudi spremno besedilo mora biti prilagojeno manjšemu obsegu, zato je potrebno misli jasno in kratko izraziti.
V nadaljevanju sta prikazana dva razstavna eksponata velikosti ene vitrine (12 listov).

 


NAZAJ      DOMOV        NAPREJ