| Zanimivosti | Članki | Forum | Odgovori | Pišite nam | Za objavo | Povezave |

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

IZDELKI MLADIH  FILATELISTOV

MLADI FILATELISTI IZ ŽALCA, SE ŠE KAR NAPREJ TRUDIJO (29.04.2006):

Ribnik Vrbje je od Žalca oddaljen le dva kilometra. Do ribnika vodi pešpot, z griškega mostu pa urejana sprehajalna pot. Številni Žalčani ga radi obiskujejo. Nekateri prihajajo tja samo občasno, drugi čez celo leto. Tam opazujejo ptice in rastline ter pozimi uživajo na ledu. Rekreacija na svežem zraku je vsekakor bolj priporočljiva kot sedenje za računalnikom ali pred televizorjem.
Ptice so na ribniku in v njegovi okolici najbolj opažene živali. Na samem ribniku in v njegovi bližini je bilo opaženih že preko 130 različnih vrst ptic, od tega jih okrog 60 tukaj tudi gnezdi. Največji vrvež nastane na ribniku v jesenskem in zimskem času, ko se vodne vrste tukaj množično ustavljajo zaradi počitka in hrane, številne pa tudi prezimujejo. Tukaj gnezdi tudi čopasti ponirek, ki je največji med evropskimi ponirki. Kotza vse ponirke, je tudi zanj značilna menjava perja. Spomladi dobi svatbeno oblačilo, za katerega so značilni črni čopki na glavi in rjavordeča ovratnica, ki mu krasi lica. Če imamo
srečo, lahko na ribniku opazujemo tudi njegovo svatovanje. (Besedilo je iz raziskovalne naloge Biotska raznolikost ekosistema Ribnik Vrbje in njegovi prebivalci. Avtorji so učenci 2.a in 2.b/8 . Naloga je nastala aprila 2005. Mentorice naloge so bile Zdenka Virant, Ivica Deželak in Martina Hrušovar)
Tudi meni je ponirek najbolj všeč, zato sem ga narisala. S to sliko sem sodelovala na Ponirkovem likovnem natečaju in zanjo prejela nagrado. Moja mentorica je bila Zdenka Virant. Upam, da bo všeč tudi vam in jo boste upodobilinaznamki.

Eva Lupše 2.b I. OŠ Žalec Žalec, 6. 4.2006

NOV IZDELEK I. OSNOVNE ŠOLE ŽALEC

DEVETLETKA - MAVRICA PREDMETOV

V Škofji Loki je bila  od 11. do 14. junija 2004 državna filatelistična razstava v okviru katere so nastopili tudi mladi filatelisti iz osnovnih šol. Izmed razstavljenih del, smo za objavo, izbrali temo z gornjim naslovom. Poglej razstavo !

PISEMSKI OVITEK OSNOVNE ŠOLE MARTINA KRPANA

Mladi filatelisti iz krožka OŠ Martina Krpana v Ljubljani, so si ob 20. letnici šole izdelali posrečen dotisk na pisemski ovitek št. 1 (bo tudi 2, 3, itd.) ter uradno registriran priložnostni žig, ki so ga odtisnili na znamko z likom M. Krpana. Posrečena kombinacija je bila možna, ker so bile predčasno izdane znamke z ilustracijami iz knjige o Martinu Krpanu. Take sreče mnogi izdajatelji nimate zato se morate truditi z drugimi možnimi vsebinskimi približki. Kdor želi kaj več izvedeti o obstoju OŠ Martina Krpana ima na zadnjem zunanjem delu ovitka tudi tekstualni opis. Filatelističnemu krožku čestitamo k odličnemu izdelku in želimo, da z delom uspešno nadaljuje.

 

Žal vse prevečkrat pozabljamo na mlade zbiralce, ki se trudijo dohitevat starejše kolege po raznih filatelističnih krožkih s katerimi se trudijo entuziasti na osnovnih šolah ali javnih knjižnicah.
Vsem njim tu namenjamo prostor z željo, da bi preko njega predvsem sodelovali oni sami med seboj, mi pa bi le objavljali njihovo delo v spodbudo in tekmovalni izziv. Nič treme pred tem javnim nastopom, nič bojazni pred kritiko, nič odlašanja pred nastopom, kajti tudi mi "verzirani mojstri" delamo mnoge napake. Na njih se največ naučimo.
Za začetek predstavljamo dva boljša poizkusa:

 Filatelistični krožek Osnovne šole Martina Krpana v Ljubljani je izdelal lastni Ovitek prvega dne s češnjo in gradom Otočec iz rednih izdaj.

PISEMSKI OVITEK I. OSNOVNE ŠOLE ŽALEC

Tudi letos so na filatelističnem krožku pripravili
dotisk na ovitke za novoletne voščilnice.

Filatelistični krožek I.OŠ Žalec je znova presenetil. Tokrat so dotisk na
pisemski ovitek namenili Marjanu Kozmosu, skladatelju, učitelju harmonike in
voditelju orkestra ter moškega pevskega zbora v okviru KUD Žalec.
Naslednji dotisk načrtujejo še pred koncem tega šolskega leta.

Mladi Žalčani nadaljujejo z delom, žal ovitka št. 3 nismo prejeli za objavo.

 

Kaj pa Vi počnete ?


NAZAJ      DOMOV        NAPREJ