| Zanimivosti | Članki | Forum | Odgovori | Pišite nam | Za objavo | Povezave |

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

ISKANJE FLUORESCENCE IN FOSFORJA

Z dovoljenjem avtorja V. Lapčeviča

Svetloba, ki razkriva fluor

Ultravioletna svetloba koristi zbiralcem, ker pokaže razlike v kakovosti papirja in tudi morebitne posege v njegovo originalnost. Bolj kot filatelisti, so ta vir svetlobe do sedaj uporabljali numizmatiki. Sedaj pa ultravioletna luč vse bolj privlači tudi filateliste, saj so odkrili njeno veliko uporabno vrednost. Zadnja leta je tudi nabavna cena vse bolj dostopna za širši krog zainteresiranih zbiralcev.

V izogib morebitnim začetnim težavam je treba povedati, da obstajata dva tipa žarnične cevke, ki oddajata ultravioletno svetlobo. Najbolj razširjena je tako imenovana dolgovalovna žarnica z valovno dolžino 366 nm, ki je predvsem uporabna za ugotavljanje fluorescence na znamkah, papirnatem denarju ali tudi na uradnih dokumentih (potni list). Spoznamo jo po modro vijoličasti, skoraj črni, barvi steklene cevi. Manj poznana žarnična cevka pa je popolnoma prozorna. Svetlobo oddaja z dolžino valov 254 nm in se uporablja za dokazovanje fosfornega nanosa, kar bom opisal v drugem delu članka. UV fluorescentna luč s 366 nm dolgimi valovi se lahko koristi brez posebnih omejitev, ker je ob normalni uporabi varna za uporabnika. Seveda je za ugotavljanje in opazovanje fluorescentnega odseva potrebno nekoliko zmanjšati splošno svetlobo v okolju delovnega mesta. Pod pojmom fluorescenca namreč razumemo odboj UV svetlobe od papirja, obdelanega v optičnem belilu najpogosteje na podlagi flora, ki je tem bolj opazen, čim bolj pridušimo splošno svetlobo.

V šestdesetih letih so pričele pošte v svetu uporabljati papir za tiskanje znamk izdelan po zgoraj omenjeni tehnologiji oz. na normalen papir nanašale fluorescentne plasti. Odsev je v prirejenih avtomatih omogočal avtomatsko prodajo znamk, strojno žigosanje in tudi sortiranje pošiljk. Odsev je pod UV svetlobo rumenkast, v nekaterih primerih tudi modrikast (Angleški papir) ali celo v mešanici teh dveh barv kot je to primer pri skandinavskih znamkah. Norveški katalog se posebej ukvarja z barvnimi variacijami takega odseva.

Zanimivo je omeniti, da se s pomočjo te UV svetilke lahko razloči tudi uporabo različnih papirjev pri tiskanju enakih znamk in z zanesljivostjo tudi ugotavlja nezaželene interventne posege oz. popravila na papirju in lepilu.


Iskanje fosfornih sledi

Vem, da so se filatelisti zelo trudili z dokazovanjem fosforja na nekaterih jugoslovanskih znamkah izdanih v sedemdesetih letih. Če je količina papirju primešanega ali nanesenega fosforja zelo majhna, je res težko dokazljiva. Enak problem nastane pri žigosanih znamkah, ki jih je potrebno oprati oz. pri tistih, ki so bile nekoliko daljši čas izpostavljene UV svetlobi (denimo v prometu). Že tako skromen sloj fosforja se v takih primerih deaktivira in ni več opazen celo z UV svetilko. Nasprotno pa je lahko fosforni sloj na znamki tako bogat (Francija, Velika Britanija, ZDA, Kanada), da se ga opazi celo s prostim pogledom. V vseh primerih masovne uporabe fosforja v poštne namene je najbolje imeti UV dolgovalovno žarnico z svetlobnim izvorom 254 nm valovne dolžine (prozorna žarnična cev).

Postopek ugotavljanja prisotnosti fosforja je sledeč: na nerefleksno podlago si na mizo pred seboj razporedite znamke. Postavite svetilko preko njih tako, da je žarnica nad tistimi ki jim želite ugotoviti fosfor. Popolnoma zatemnite prostor ter vključite UV luč za 30 - 60 sekund. Nato izključite svetilko, jo odmaknite in istočasno odprite oči. Fosforni namaz se bo srebrno belo zasvetil le za 2 - 3 sekunde. Za utečeni postopek je potrebno vaditi na čisti (neprani) znamki, za katero ste sigurni, da je obdelana s fosforjem. Če o vsebnosti fosforja niste prepričani, potem poiščite znamko, ki ima na robu pole signirano "znamka s fosforjem".

Posebno opozarjam bralce, da je ultravioletna svetloba valovne dolžine 254 nm zelo nevarna za oči, zato ne smejo gledati direktno v vključen izvor svetlobe, niti ne v odboj svetlobe od reflektirajoče površine. V kolikor se vam to kljub previdnosti zgodi, sta karakteristična znaka bolečine v očeh kot bi v njih imeli pesek in lepljive veke. V takem primeru je treba hitro poiskati pomoč oftalmologa.


NAZAJ      DOMOV        NAPREJ