| Zanimivosti | Članki | Forum | Odgovori | Pišite nam | Za objavo | Povezave |

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

ZLOŽENKE PTT SLOVENIJE

Na Forumu se odvija pogovor o zloženkah, ki so se pojavljale ob izidih slovenskih znamk tja do leta 1996, potem pa so jih nasledili danes že vsem poznani in priljubljeni Bilteni. Pojavljale so se tudi »mape«, tako dopisniki imenujejo poenostavljene vložne liste, ki jih je takrat izdajalo Ministerstvo za promet in zveze RS in Sestavljeno PTT podjetje. Ko so se z vložnimi listi na tržišču pojavili tuji ponudniki v bistveno boljši kvaliteti, so tukaj omenjeni listi kmalu poniknili. Mladi zbiralci znamk tega obdobja niste doživljali, zato se ni čuditi, da vas zanima, kako je izgledala ta, trenutno tako iskana, filatelistična literatura.

Posebno lepo so bile pripravljene zloženke za nadaljevanko Slovenija – Evropa v malem. Na sliki je leva stran sprednja, slikovno bogata, desna stran pa kaže eno izmed tekstovnih strani, ta je v slovenščini in francoščini, katerih je bilo pri vsaki znamki nekoliko drugačno število, vendar največ deset. Tudi znotraj tekstov so se občasno pojavile slike. V vsaki od teh zloženk je bil enak tekst pod naslovom Slovenija – Evropa v malem, ter tekst , ki je opisal prikazani predmet. V tem primeru so to Trstenke. Oba teksta sta v tem primeru natisnjena v šestih jezikih. Velikost zložene zloženke je 11 x 16 cm.

Slično gornjemu primeru so izhajale zloženke tudi ob izidu priložnostnih znamk. Tako je predstavljena serija dveh planinskih znamk imela eno predstavljeno na sprednji, drugo pa na zadnji strani. Tekstovni del je bil zložen na znotraj in preveden v več jezikov. Velikost zloženke je bila enaka prejšnji.

Primerek takratne oblike in vsebine vložnega lista, ki pa je bil bistveno bogatejši s tekstualnim delom, saj je na zapognjeni strani opis vsebine znamk v več jezikih, kar na običajnih vložnih listih ni pogosto. Slabost je bila predvsem v črno-beli tehniki, ki za konec prejšnjega stoletja ni bila ravno »in«. Tudi papir je bil premehak in prostor za lepljenje hawida, v katerega bi se vstavljalo znamke ni bil posrečeno izbran. Velikost A4 formata pa je bila prilagojena navadnim pisarniškim mapam, kar je potrošnike tudi odvračalo. Spomnimo se na luksuzne mape nekaterih tujih dobaviteljev.


NAZAJ      DOMOV        NAPREJ