| Zanimivosti | Članki | Forum | Odgovori | Pišite nam | Za objavo | Povezave |

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

UPU UVAJA NOV KONTROLNI SISTEM POŠTNIH IZDAJ

Več kot sedemdeset poštnih uprav se je že priključilo novemu kontrolnemu sistemu izdajanja znamk, s katerim se v Svetovni poštni zvezi (UPU) nameravajo boriti proti nepooblaščenemu izdajanju poštnih znamk. Pobudo UPU so podprla vsa pomembnejša mednarodna filatelistična združenja in tudi Svetovna zveza za razvoj filatelije, ki deluje pod pokroviteljstvom UPU. "Številični sistem UPU", kot ga kratko imenujejo, je namenjen utrjevanju položaja pristnih poštnih znamk, s čemer bo zaščiten interes držav izdajateljic znamk, kot tudi interes zbiralcev in prodajalcev znamk.

Novi številčni sistem se od 1. januarja 2002 že uvaja pri vseh podpisnicah sporazuma in velja za vse znamke, male pole in bloke. Dodeljena enotna številka vključuje tudi ISO ALFA dvoštevilično kodo države oziroma pooblaščene poštne uprave. Natančno pregledani vzorci vsake izdaje bodo skupaj z osnovnimi podatki arhivirani po tem številčnem sistemu in bodo na voljo zainteresiranim predstavnikom pošte, izdajateljem katalogov, filatelističnim trgovcem, filatelistom in še komu. Sistem je zasnovan kot centralni register regularnih izdaj, pri katerem se primerjalno ugotavlja pristnost drugih enakih znamk. Namen tega sistema pa ni zamenjati dosedanja številčenja znamk, denimo v dosedanjih katalogih, temveč je le dopolnilo za prepoznavanje legitimnih izdaj.

Na Svetovni poštni zvezi pričakujejo, da se bodo, ob pozitivnih uspehih po začetku delovanja sistema, k njemu priključile še preostale poštne uprave. Predvideno je tudi sankcioniranje opustitve podpisa sporazuma, saj naj bi v prihodnje z mednarodnih razstav odrinili znamke brez teh oznak. Mednarodna filatelistična zveza je tako ukrepanje že predvidela in mnoge filatelistične organizacije jo v tem podpirajo.

Novi številični sistem skupaj s centralnim registrom izdaj je nastal kot posledica v preteklih letih naraščajočega izdajanja poštnih znamk, brez vedenja pooblaščenih poštnih uprav, ali z imenom teritorijev, ki niso pooblaščeni za izdajanje poštnih znamk ali pa so bile izdane znamke s preprosto izmišljenimi imeni poštnih uprav. Prodaja tako izdanih znamk je vodila nekatere poštne uprave v velike izgube in zavajala ali celo goljufala zbiralce. Upati je, da bo s tem temu početju narejen konec.

UPU Universal Postal Union
FIP International Federation of Philately
IFSDA International Federation of Stamp Dealers Associations
International Publishers` of Postage Stamp Catalogues
ASCAT Stamp Albums and Philatelic Publications Association
AIJP International Federation of Philatelic Journalists


NAZAJ      DOMOV        NAPREJ