| Zanimivosti | Članki | Forum | Odgovori | Pišite nam | Za objavo | Povezave |

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

ISKALI SMO ZNAMKO "ŠPIK"

Na članke o nizki nakladi priložnostnih poštnih znamk ( 10 let Slovenskih znamk ...), se je odzvalo kar nekaj ljudi s podobnimi primeri, ki so že nekoliko odmaknjeni. To me je spodbudilo, da s kratko anketo na krajevnih poštnih uradih ugotovim trenutno dejansko stanje na aktualni priložnostni znamki ŠPIK.

Toda predno sem anketo lahko izvedel, sem naletel na spremenjene telefonske številke krajevnih pošt v novem (zadnjem) telefonskem imeniku Telekoma. Od 19 (devetnajst) poštnih uradov je prava številka navedena le pri Škofljici, večino ostalih novih številk povedo ob "napačnem" klicu. Za tri sem dobil pravilno informacijo na 1188 (dokaz na računu), dveh poštnih uradov pa niti na staro, niti novo telefonsko številko nisem uspel priklicati (Kamnik in Ig). Zdaj mi je postalo jasno zakaj Telekom deli telefonske imenike zastonj. Če bi bili uporabni, bi najbrž zaračunal dvojno ceno.

Zdaj pa resno k najavljeni temi.
Anketo sem opravil 26. 06. 2002. Vsaki izmed 17 (sedemnajst) pošt sem postavil enako vprašanje: Ali imate znamko "Špik" v D vrednosti. Z dodatnim pogovorom sva se po potrebi s sogovornico prepričala, da oba misliva enako znamko. Sledilo je dogovarjanje s sodelavko, preverjanje zaloge na računalniku ali v sefu, preverjanje pri okencu in nato ponoven razgovor z menoj. Rezultat ankete je sledeč:

Do 50 kosov zaloge (2 pošti) Medvode, Domžale;
Do 10 kosov zaloge (5 pošt) Brezovica pri Lj., Vodice, Horjul, Polhov Gradec, Grahovo;
Ni več za prodajo (10 pošt) Dobrova, Mengeš, Cerknica, Rakek, Stari trg pri Ložu, Škofljica, Borovnica, Trzin, Logatec, Komenda.

Nekaj dodatnih izjav:
Smo naročili, pa smo dobili samo redne D (9 pošt).
Nekdo je prišel in kupil vse (2 pošti).
Samo za filateliste imamo še (2 pošti).
Nekaj smo dobili pa je hitro zmanjkalo (4 pošte).
Kličite Grahovo, tam je kaj ostalo, ker manj prodajo (1 pošta).
Če jo rabite vam jo dam iz vitrine (1 pošta).

Znamka, na kateri je značilni vrh Špik v Martuljkovi skupini v vrednosti D (107 SIT) izšla 21. 03. 2002 kot zadnja (serija se letos zaključuje) v vrsti planinskih motivov (od 1993) in hkrati v počastitev svetovnega leta gora. Po uradnih podatkih Biltena št. 40 je bila tiskana v 100.000 izvodih. Po svojem motivu (gora in roža) sodi v več tematskih zbirk s področja planinstva, alpinizma, ekologije, flore itd., ter je za zbiralce širom po svetu zelo zanimiva. Tudi njena vrednost D (nestandardizirano pismo za tujino) pove, da je namenjena za frankiranje pošiljk v tujino in s tem promocijo na njej omenjene države v širšem prostoru. Žal je svoje poslanstvo prenehala opravljati v 90. dneh.


NAZAJ      DOMOV        NAPREJ