| Zanimivosti | Članki | Forum | Odgovori | Pišite nam | Za objavo | Povezave |

KAJ MORAMO VEDETI O ZBIRANJU ZNAMK IN FILATELIJI

PERSONALIZIRANE ZNAMKE

Po besedah direktorja Pošte Slovenije g. Alfonza Pogorelec, bo take znamke mogoče naročiti pri nas že v drugi polovici letošnjega leta. Od sicer v svetu že znanih personaliziranih znamk si Pošta »s to poslovno potezo išče dodatni zaslužek«. Znamke na katerih naj bi se pojavili motivi po željah posameznika ali podjetij, bomo lahko naročali na Pošti v količini najmanj 200 komadov, izvedene pa bodo v samolepilni tehniki.

Posebnih omejitev glede motivov ne bo. Pričakujejo, da bo največkrat kot motiv uporabljen naročnik ali člani njegove družine oziroma poslovni partnerji. Verjetno bodo želje tudi po prikazovanju svojega doma, domačih živali ali bližje okolice. Podjetja bodo lahko na njih reklamirala svojo dejavnost ali proizvode. Sprejemali bodo tudi naročila raznih drugih motivov, celo takih za »štos«, a vseeno tudi katerega »prepotentnega« zavrnili. Izdelane znamke na podlagi predloženega motiva bodo po pošti pošiljali na dom. Same znamke bodo nekoliko dražje od običajnih, poleg tega pa bodo zaračunali tudi ostale stroške.

Pred časom je Pošta že izvedla anketo v kateri je bilo tudi vprašanje o željenosti po takih znamkah med uporabniki poštnih storitev, a rezultatov ankete ni bilo objavljenih v enakem glasilu kot je bila anketa objavljena. Slišalo se je, da se uporabniki niti niso številnejše odzvali na vprašanja. Menda je bil vzrok premajhnega odziva tudi v tem, da bi morali izpolnjevalci ankete poiskati tudi ovitek in prilepiti znamko »za poštno dobro«, kar pa ni običajno pri mnogih drugih anketah, kjer spraševalec poskrbi za poštnino sam. Ima to kaj zveze s kovačevo kobilo?

No vsekakor se Pošta Slovenije zanaša na uspešnost prodora personaliziranih znamk v Avstriji, Finski, Avstraliji in Kanadi ter meni, da se bo ta ponudba tudi na slovenskem prijela. Direktor Pošte Slovenije Alfonz Pogorelec je napovedal tudi posebno izdajo personaliziranih znamk, s katero bodo predstavili svojo novo storitev in bo namenjena filatelistom, kupili pa jo bodo lahko tudi vsi drugi na poštnih enotah. Pošti Slovenije v novi akciji želim mnogo uspeha, vendar odkrito priznam, da se ne bom dal personalizirati, dokler bo obstajala možnost, da me prekrijete s takim ali podobnim žigosanjem, kot to delajo z logotipom ob 10. obletnici Pošte Slovenije.


NAZAJ      DOMOV        NAPREJ